W roku szkolnym 2017/ 2018  nasza szkołą uczestniczyła w programie Mleko i Owoce w szkole”. Program ten adresowany był  do uczniów klas I-V szkół podstawowych oraz uczniów odbywających roczne przygotowanie przedszkolne. Dzieci z młodszych klas szkoły podstawowej są wskazane jako grupa wiekowa najbardziej wrażliwa na przyjmowanie wzorów zdrowego żywienia.

W ramach programu dzieci  bezpłatnie otrzymywały owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz brały udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkołę  mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

Uczniowie otrzymywali :

Produkty owocowo- warzywne:

§  owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki,

§  warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki,

§  soki: owocowe, warzywne, mieszane.

 

Produkty mleczne :

§  mleko białe,

§  jogurt naturalny,

§  kefir naturalny,

§  serek twarogowy.

Nauczyciele z klas I i III prowadzili zajęcia zintegrowane na temat zasad zdrowego odżywiania się. Przeprowadzono pogadanki na temat: „ Zdrowego stylu życia odżywiania”.
Odbyły się warsztaty plastyczne pt. „Owoce i warzywa w szkole” .
Zorganizowano wystawkę owoców i warzyw przyniesionych przez uczniów.
Uczniowie brali udział w zabawach edukacyjnych: rozpoznawali kształty warzyw i owoców poprzez dotyk i nazywanie ich, układali puzzle.  Układali hasła zachęcające do spożywania warzyw i owoców.
Odbyły się degustacje przyniesionych owoców i warzyw .
Dzieci bardzo aktywnie brały udział w zajęciach.